Vinyylejä + baari = olohuone – Fiikus-klubi @ Mad Bar, Mad House Helsinki

Kenelläpä musiikkidiggarilla ei olisi fiikusta olohuoneessaan? Kuvassa Benjamin, Jonas Gardellin Älä koskaan pyyhi kyyneleitä paljain käsin -trilogian mukaan nimetty komistus.


Esitysten lisäksi baariohjelma on olennainen osa Suvilahdessa toimivaa esitystaiteen talo Mad Housea. Edellisillä esityskausilla Mad Housen yhteydessä toimivassa baarissa on nähty muun muassa drag-esityksiä (ei mitään pikkutuhmaa pikkujouluviihdettä vaan alkuperäistä underground-menoa kunnioittavaa settiä), keikkoja, feminististä stand-upia sekä taiteilijoiden haastatteluja. Neljännellä kaudella Mad Barissa meno jatkuu. Tänä keväänä keikkojen ja poliittisen stand-upin[1] ohella baarin muuttaa intiimiksi olohuoneeksi Fiikus-klubi.

Fiikus-klubi on esitystaiteilija, tutkija ja kirjoittaja Pilvi Porkolan konsepti, jossa vaihtuva vieras emännöi/isännöi iltaa soittaen itselleen tärkeitä vinyylilevyjä ja kertoen niihin liittyviä tarinoita. Omakohtaisia tai yleisiä. 16. helmikuuta pidetyllä ensimmäisellä klubilla esitys- ja äänitaiteilija, sekä yksi Mad Housen kuraattoreista, Juha Valkeapää johdatti paikalle saapuneet illanviettäjät omaan levyhyllyynsä ja historiaansa. Elvis Costellon, 22-Pistepirkon ja Kauko Röyhkä & Nartun kautta opimme esimerkiksi Kuopion Ufo-discon olleen todella kuuma keikkapaikka ja, että Seppälästä sai aikoinaan vuokrata sekä ostaa vinyylilevyjä.

Fiikus-klubin viehätys syntyy vapaamuotoisuudesta ja intiimiydestä. Mad Bar ei ole tilana valtava mikä mahdollistaa olohuonemaisen ilmapiirin. Klubin nimikkofiikus sai todistaa viime torstaina kuinka hyvä musiikki raikasi ja lämminhenkinen rupattelu täytti tilan. Koska musiikki on minulle äärimmäisen tärkeää ja rakastan levyjen kuuntelua ystävieni kanssa, klubi iski minut täysin. Ihastumista vahvisti se, että Valkeapään musiikkivalinnat olivat osin kuin omasta hyllystäni: Bruce Springsteeniä, Tom Waitsia ja Nick Cavea. Kerrankin Bowien The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders from Mars sai soida täysillä kuten sen kuuluukin.

Suosittelen ilolla Mad Barin Fiikus-klubia kaikille koti-dj:eille. Kaltaisilleni tekee hyvää olla joskus se, joka istuu ja kuuntelee toisen valitsemia levyjä. Aina ei tarvitse olla se joka dominoi soitinta ja levyvalintoja: ”Dylanin One More Cup of Coffee, kuunnelkaa! Voiko kauniimpaa biisiä olla?!”, ”The Undertonesin Teenage Kicks. Nyt kaikki hiljaa!”, ”Ja seuraavaksi tämä helmi…”.


Fiikus-klubi Mad Barissa Mad House Helsingissä torstaina 9.3. Pilvi Porkolan emännöimänä ja torstaina 16.3. vuorossa levykauppias, DJ ja radiojuontaja Anna Cadian ilta. Ilmainen sisäänpääsy. 16.2. ollutta klubia isännöi Juha Valkeapää.

http://www.madhousehelsinki.fi/events/fiikus-club


[1] Koomikot Jamie MacDonald ja Juuso Kekkonen mestaroivat You Can’t Be Serious -iltoja, joissa stand-upin fokus kääntyy kohti poliittista maailmaa jossa elämme. MacDonald toteaa illoista Mad Talk Helsinki -podcastissa: ”If you like comedy and you know who Ayn Rand is, come and see our show”. Kevään illat ja liput: http://bit.ly/2lwrbVq . Jamie MacDonaldin mainio podcast-haastattelu: http://bit.ly/2kN0Sq0

Kommentoi

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s