Sisarusarmoa – Volumen Express: Sisters

Kuvan © Mad House


Loppukuusta Mad Housessa nähdään Volumen Express -ryhmän Sisters-esitys, joka kuului myös viime kesän NoMad House Berlinin ohjelmistoon. Volumen Express on kansainvälinen ryhmä jonka teokset liikkuvat teatterin, installaatioiden ja kuvataiteen rajapinnoissa usein dokumentaarisella otteella. Dokumentista on kyse Berliinissä näkemässäni Sistersissäkin. Esityksessä kaksi ryhmän jäsentä, Veronika Bökelmann ja Moran Sanderovich, kertovat siskoistaan ja näiden hurskaista elämistä uskonnollisissa yhteisöissä: Moranin sisko asuu Länsirannan vanhoillisjuutalaisessa siirtokunnassa ja Veronikan sisko Intiassa Krishnan palvojana.

Esitys koostuu vuorottelevista anekdooteista, jotka muodostavat kuvaa naisten elämästä uskonnollisessa vakaumuksessa. Esitys on samalla leikkaus sisarten välisiin suhteisiin ja erilaisiin elämänvalintoihin. Tarinat uskonnon läpilyömästä elämästä ovat välissä absurdin koomisia mutta samalla traagisia. Vaikka ortodoksijuutalaisuus ja Krishna-liike vaikuttavat äkkiseltään hyvin erilaisilta uskonnoilta, vuorotteleva ”monologi” paljastaa niiden yhtäläisyydet. Yhtäläisyydet jotka ovat hyvin usein naista sortavia ja alistavia.

Sistersin voima on sen arkisen henkilökohtaisessa kerronnassa, joka luo tilaa pohdinnalle uskonnollisten liikkeiden luonteesta. Veronikan ja Moranin siskoille uskonto antaa ilmeisen paljon, mutta ottaa myös suunnattomasti ja pakottaa heidät ateistin näkökulmasta päättömien rutiinien ja rituaalien orjiksi. Pysäyttävä on Moranin kertomus siitä, kuinka hänen siskonsa kerran kauniit hiukset ovat kuolleet harmaaksi mytyksi aina kireällä olevan huivin alla.

Sisters on kuitenkin hyvin humaani teos. Se avaa katsojalle näkökulmia usein epäilyttäviksi koettuihin yhteisöihin monille tutun ihmissuhteen, sisarussuhteen, kautta. Se kuvaa erinomaisesti kuinka sisaret, ehkä kömpelösti ja sukusiteen pakottamina, yrittävät tulla toimeen ja ymmärtää toistensa erilaisia arvoja ja elämiä. Eräs viisas ystäväni opetti minua kerran huomauttamalla, että sukulaissuhteiden kautta olemme usein pakotettuja kohtaamaan ihmisiä joiden mielipiteet, maailmankuvat ja arvot poikkeavat merkittävästi omistamme. Sukulaissuhteen arvo on siinä, että meidän on tultava myös näiden ihmisten kanssa toimeen. Ystävät voi valita mutta sukulaisia ei. Volumen Expressin viisas performanssi onkin ylistys tälle uskontojenkin tarjoamaa korkeammalle armolle: Armolle, jota tunnemme monesti ärsyttäviä ja kuin toisesta maailmasta revittyjä sukulaisiamme kohtaan. Sille armolle ja erilaisuuden hyväksymiselle jota soisi ihmisten tuntevan toisiaan kohtaan universaalisti. Todellinen armo ei ole ankaria rituaaleja saati suljettu yhteisö vaan ymmärrystä ja myötätuntoa.


Volumen Express: Sisters

Esiintyjät ja konsepti: Veronika Bökelmann ja Moran Sanderovich

Dramaturginen konsultointi: Noa Elran ja Matthias Naumann

Tuotantokehys: Performing Encounters

Tuotantopäällikkö: Jörg Thums

Osatuottajat: Künstlerhaus Mousonturm ja Center for Contemporary Art in Tel Aviv

NoMad House Berlin, 11.6.2016

 

Esitykset Mad House Helsingissä ke 22., to 23. ja pe 24.2.2017 http://www.madhousehelsinki.fi/events/sisters

 

Samoina iltoina ja samalla lipulla Sistersin kanssa nähdään esitystaiteilija ja koreografi (sekä yksi Mad Housen 4. Kauden kuraattoreista) Mikko Niemistön Birthday-sooloesitys. Odotan sitä hyvin kiinnostuneena, koska en ole onnistunut näkemään Niemistöä vielä esiintymässä. Missasin NoMad House Berlinin Inventories-performanssin, kun matka Tegelistä hotellille ja sieltä esityspaikalle kesti liian kauan.


P.S. Suosittelen kuuntelemaan Mad Talk Helsinki -podcastia. Siinä Mad Housen taitelijat avaavat kerran viikossa teostensa taustoja sekä keskustelevat esitystaiteesta Raisa Omaheimon johdolla. https://soundcloud.com/madtalkhelsinki

Kommentoi

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s